"Risk att öppna för tidigt"

Hittade en ganska intressant artikel angående Kungsängen GC från 20:e feb 2008


"Risk att öppna för tidigt"

Kungsängens Queens Course är öppen med ordinarie greener. Lindö GK har öppnat nio av 18 greener och Bro-Bålsta har haft niohålsbanan öppen hela vintern. Men nu är det viktigt att inte öppna banan för tidigt, enligt bankonsulenten Erik Svärd. Skadorna kan bli svåra att reparera.



Kungsängens Queens Course är öppen med ordinarie greener. Lindö GK har öppnat nio av 18 greener och Bro-Bålsta har haft niohålsbanan öppen hela vintern. Men nu är det viktigt att inte öppna banan för tidigt, enligt bankonsulenten Erik Svärd. Skadorna kan bli svåra att reparera.

Konkurrensen om golfarna ökar, både på medlemssidan och för att dra in greenfeeintäkter. Redan i år har Kungsängen dragit in ungefär 50 000 kronor på greenfee, tack vare att Queens Course har varit öppen med ordinarie greener till och från hela året.

- Banan är i jättebra skick, och det känns jättekul, säger general manager Henrik Bergqvist till Golf.se. Det har spelats mellan 800 och 1000 ronder på banan hittills under året.

Eftersom gräset inte växer alls nu behövs inte hela personalstyrkan vara igång, och varje dag fattas beslut om det ska vara öppet eller inte. Om det är frost på morgonen väntar man en stund med att öppna, och om det är för blött håller man banan stängd.

- I fjol öppnade vi med ordinarie greener den 16 mars, och då var det rekord. Det är helt otroligt att banan är i så fin kondition, säger Henrik Bergqvist.

På Bro Bålstas niohålsbana är spelet i full gång på ordinarie greener, och det är det året runt. Liksom tidigare år spelas den lokala vintertouren här, med 51 deltagare som mest vid en tävling.

Lindö GK är ett annat exempel på en klubb i Stockholmstrakten där man kan spela på ordinarie greener. Här handlar det visserligen bara om nio hål - 1-3, 13-18. Det är de hål som byggdes först, och klarar sig bäst under vintern.

- Det här är historiskt, säger klubbchefen Lennart Hansson till Golf.se. Annars öppnar vi normalt i mitten av april.

Är det inte risk att man öppnar för tidigt, för att den ekonomiska konkurrensen är så stor?
- Vi öppnar för att synas, inte för att överleva, säger Hansson. Det är inget panikbeslut vi har tagit, och jag och greenkeepern är överens om att banan är i tillräckligt bra skick. Men det är svårt ibland att hävda sig. Vi är ju tre banor här ute, och jag vill ju tydliggöra min egen klubb.

Det är annars en stor risk just nu, att öppna banan för tidigt och på felaktiga grunder. Det menar SGF:s bankonsulent i Stockholm, Erik Svärd. Han har sett exempel på hur greenkeepers körs över av vd eller klubbchef, eftersom greenfeepengarna behövs. Men han hoppas att det blir mer och mer sällsynt.

- Det sätter alltid press på andra banor om några öppnar med ordinarie greener, säger han. Men det kan skilja väldigt mycket mellan förutsättningarna. Bara för att grannen har öppnat tre kilometer bort, betyder det inte att man själv kan öppna. Men det sätter stor press på greenkeepern.

Om banan inte är redo kan skadorna bli stora, enligt Erik Svärd. Det blir stora sår, och eftersom det inte är någon tillväxt just nu läker inte skadorna på samma sätt som under sommaren.

- Det vore synd om greenerna är försämrade i maj och juni, bara för att några få golfare vill ut och spela nu, säger Svärd.

Samtidigt medger han att det är en delikat balansakt, och att det är upp till varje klubb att göra sin egen bedömning.

- Vissa dressar med sand på greenerna för att skydda dem lite extra. Det viktiga är bara att man håller koll på banan kontinuerligt och ser hur det går, och gör en bedömning att banan klarar av belastningen, säger Erik Svärd.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0