Medelhavets 10 läckraste golfbanor

Sperone Golf Club på Koriska är kanske allra vackraste plats
Sperone Golf Club på Koriska är kanske allra vackraste platsen att svinga golfklubban på kring Medelhavet.
Foto: Sperone Golf Club




Kring Medelhavet finns lockande linksbanor, praktfulla parkbanor och svårbemästrade skogsbanor.

Destinations golfexpert Jonas Henningsson tipsar om några favoriter.

 


1. Sperone, Korsika

Snackar man läge är den Robert Trent Jones Sr-ritade Sperone Golf Club svårslagen. Kanske är det medelhavseuropas vackraste plats att svinga klubban på, I alla fall om man ser till att pegga upp i kvällningen när fairways och greener glänser förföriskt där de balanserar på klipporna över det turkosklara havet. Korsikas bana är definitivt en av de mest spektakulära kring Medelhavet, och utsikten över italienska grannön Sardinien ingår i priset.

Var? Sperone Golf Club, Korsika, Frankrike.

Greenfee: 670 kronor lågsäsong, 1 060 kronor högsäsong juni–september.

www.sperone.com

 

 


2. PGA Catalunya, Girona

Norr om Barcelona på Costa Brava-kusten, bara någon kilometer från flygplatsen i Girona, ligger en av Europas allra bästa banor, beställd av European Tour för att utmana amerikanska golftourens toppbana TPC Sawgrass i Florida. The Green Course är både utmanande och bildskön med tuffa greenområden som kräver strategi såväl som fantasi av spelaren.

Var? PGA Golf de Catalunya, Green Course, Girona, Spanien.

Greenfee: 800 kronor lågsäsong, 879 kronor högsäsong, 1 120 kronor lördag-söndag och helgdagar. Hotellets gäster får 20–30 procents rabatt.

www.pgacatalunya.com

 

 


3. Barbaroux, Côte d´Azur

Côte d´Azurs läckraste bana är också en av Frankrikes mest spektakulära. På legendariska golfbanearkitekterna Pete och P.B Dyes Barbaroux är alla hål minnesvärda. De borrar sig genom ett underskönt grönt Provencelandskap där missriktade slag lätt hamnar i vattenhinder eller bland vinrankor, för banan ligger i en dal där det tidigare låg en vingård.

Var? Golf Club Barbaroux, Brignoles, Frankrike.

Greenfee: 790 kronor.

www.barbaroux.com

 

 


4. Crete Golf, Kreta

En av de populäraste semesteröarna i den grekiska arkipelagen är Kreta. Intressant antik kulturhistoria, ett flödande solsken och en vacker natur har lockat hit svenskar i årtionden. Sedan några år kan man också ta med sig klubborna på solsemestern. Crete Golf Club ligger

i närheten av den historiskt intressanta staden Hersonissos, perfekt att utforska efter rundan. Variation är nyckelordet på en bana som man inte tröttnar på i första taget.

Var? Crete Golf Club – Kreta, Grekland.

Greenfee: 840 kronor.

www.crete-golf.com

 

 

 


5. Lykialinks, Antalya

Södra Turkiet har på senare år blivit ett av svenska golfares mest populära resmål med golfmeckat i Belek som främsta attraktion. Nu finns det ytterligare en anledning att åka hit. Lykia Links är landets första bana i linksstil med små skyddade greener, djupa potbunkrar och böljande fairways, precis som i Skottland. Men i stället för regn och rusk som är vanligt på de brittiska öarna spelar man här med Medelhavets varma vindar i ansiktet.

Var? Lykialinks, Antalya, Turkiet.

Greenfee: 900 kronor lågsäsong (juni–aug), 1 200 kronor högsäsong (november–15 december, februari–april). Rabatt för hotellets gäster.

www.lykiagroup.com

 

6. El Saler, Valencia

Längs kusten utanför paellans hemstad Valencia ligger en av Medelhavets tuffaste golfbanor, alltid högt placerad på listor över världens bästa banor. Det är framför allt El Salers åtta vindutsatta seasidehål med tydlig känsla av golf på brittiska öarna som gör banan minnesvärd och värd att återvända till. Men smakar det så kostar det. Över tusenlappen för rundan.

Var? Campo de Golf El Saler, Valencia, Spanien.

Greenfee: 1 100 kronor lågsäsong, 1 200 kronor högsäsong. Cirka 50 procents rabatt för boende på hotellet.

Tel +34-96-1611186

 

 

 


7. Sotogrande, Costa del Sol

På den golfbanetäta spanska solkusten ligger storheterna tätt. Sotogrande är granne till världsberömda Valderrama och sagolika San Roque strax norr om Gibraltarsundet och precis som dem är den löjligt dyr att spela. Men den som hostar upp närmare två tusen i greenfee kan räkna med en svårslagen upplevelse.

Var? Real Club de Golf Sotogrande, Costa del Sol, Spanien.

Greenfee: 1 800 kronor.

www.golfsotogrande.com

 

 


8. Aphrodite Hills, Cypern

Cypern har länge varit ett av svenskarnas favoritresmål i Medelhavsområdet när det gäller sol och bad. Och med 340 soldagar om året är inte det konstigt. Utanför den historiskt mycket intressanta staden Pafos, där kärlekens och skönhetens

gudinna Aphrodite sägs vara född, ligger den främsta lockelsen för golfare. På Aphrodite Hills spelar man med spektakulär utsikt över Medelhavet på de flesta av hålen. Man riskerar att tappa andan av både utsikten och greenfeen. 1 700 kronor för ett varv under högsäsong är saftigt, även för en skönhet som Aphrodite.

Var? Aphrodite Hills, Cypern.

Greenfee: 1 200 kronor lågsäsong, 1 700 kronor högsäsong (16 februari–maj, 16 september–november).

www.aphroditehills.com

 

 


9. Is Arenas, Sardinien

Av flera fantastiska banor på den förföriskt sköna ön Sardinien är bandesignern Robert Von Hagges mästerverk Is Arenas mångas favorit. Von Hagges bana är utlagd i naturreservatet La Pineta. Flera av hålen ligger skyddade och vindlar sig igenom tät pinjeskog men vissa öppnar sig också mot havet.

Var? Is Arenas Golf & Country Club – Sardinien, Italien.

Greenfee: 725 kronor lågsäsong, 950 kronor högsäsong.

www.isarenas.it

 

 


10. Le Querce, Lazio

En kort bit utanför Rom i regionen Lazio vid den lilla antika byn Sutri hittar man Le Querce som följer det kuperade landskapets former, majestätiska ekar kantar grönglänsande fairways. Det var på Le Querce som Sverige 1991 vann World Cup, då Anders Forsbrand och Per-Ulrik Johansson bemästrade den öppna men utmanande banan. Som alltid i Italien har man banan nästan för sig själv på vardagar, en lyx för en luttrad golfsvensk som är van att köa vid varje tee.

Var? Golf Club Le Querce, Lazio, Italien.

Greenfee: 800 kronor. Helger 1 000 kronor.

www.golfclublequerce.it


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0